Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tésztafélék

2011.04.09

-  Tejszínes, soknák tészta

Kategória:
 Tésztafélék                                                                                                              tejszines_sonkas_teszta_516x232.jpg

Hozzávalók:
200 g tészta (lehetőleg penne, masni vagy csavart)
250 g füstölt sonka vagy vákony tarja
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín (főzőtejszín)
3,5 dl víz
1 ek vegeta
1 mk kanál őrült bors
petrezselyem zöldje, kis reszelt sajt

Elkészítés:
A hagymát és a sonkát apróra felkockázzuk. A kettőt összekeverjük.

Tejszínt öntünk ki egy tálba. Hozzáadjuk az összetört fokhagymákat, a borsot és vegetát, majd beleöntjük a vizet is.

A penét (vagy más tésztát) egy közepes jénaiba tesszük, majd a tejszínes keveréket ráöntjük. Hozzáadjuk a hagyma és sonka keverékét és letakarjuk a jénait egy edénnyel, vagy alufóliával.

A jéait forró sütőbe toljuk és nagy lángon 10 percig benntartjuk. Majd kivesszük, tetejét levéve átkeverjük, megforgatjuk és visszatakarva ismét berakjuk a sütőbe. Most még 25-30 percig ,,fözzük".
Kivesszük, ha kész, meghintjük petrezselyemmelzölddel és egy kis sajttal, majd lefedve még 10 percig állni hagyjuk tálalás előtt.

Tanácsok:
Nem kell aggódni, ha nagyon löttyös, azaz még folyadékos a tészta, majd mikor hűl, már sütőn kívűl, be fogja inni magába a tészta.
Ne legyen túl nagy és ezzel együtt alacsony a jénai fala, inkább legyen magasabb és kisebb alapterületű.
És az miatt se kell aggódni, hogy kicsit megsült inkább a tetején lévő tészták, minthogy megfőttnek tűntek volna, puha lesz.

Elkészítési idő: 50 perc
Kalóriatartalom: 489 kcal
Szénhidráttartalom: 40.9 gramm
Zsírtartalom: 27.5 gramm

 

______________________________________________________________________________________

 

- Labodás lepény recept

Kategória:
 Tésztafélék

Hozzávalók:
500g liszt,
egy csomag száraz élesztő,
só,olíva olaj.
A töltelékhez:
1kg laboda ,
egy fél kg juhtúró,
két kötés zöldhagyma,
két kötés fokhagyma,
egy csokor zöldpetrezselyem,
egy csokor zöld kapor,
egy tojás.

Elkészítés:
Készítünk egy szimpla kenyér tésztát,jó hólyagosra verjük, és addig hagyjuk kelni amíg a tölteléket elkészítjük..
A tölteléket a következő képen készítjük el:
A labodát miután leveleire szedve megmostuk, ujjnyi csíkokra vágjuk,a zöldhagymát,a zöld fokhagymát,kaprot,zöldpetrezselymet apróra vágjuk,és olíva olajban megdinszteljük,és hozzátesszük a labodát és azt is megpároljuk mig lefő a leve.
A tésztát két cipóra osztjuk,ujjnyi vastagra kinyújtjuk,és egy nagyobb( előre olajjal kikent) tepsibe beletesszük a kinyújtott tésztát, rátesszük a labodás masszát, megszórjuk a juhtúróval,és rátesszük a kinyújtott tészta másik felét is,megkenjük tojássárgájával, megszurkáljuk egy villával és előmelegített sütőben/kemencében közepes lángon szép pirosra sütjük.

 

______________________________________________________________________________________

 

- Hússal töltött cannelonni

 

Kategória:
 Tésztafélék

Hozzávalók:
1 doboz töltetlen (25 dkg) cannelloni tészta
töltelékhez:
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj vagy 3-4 evőkanál olaj
50 dkg sertés - és marhahús vegyesen
3 evőkanál zsemlemorzsa
1,5 dl főzőtejszín
1 csapott kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 kiskanál morzsolt oregánó
fél csokor petrezselyem
5 dkg reszelt parmezán sajt
5-6 dkg nyers füstölt sonka
2 tojásfehérje
mártáshoz:
10 dkg vaj
4 evőkanál finomliszt
5 dl tej
5 dl főzőtejszín
12 dkg reszelt edámi sajt


Elkészítés:
A tölteléket készítjük el először.
A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd az olvasztott vajon megfonnyasztjuk.
A darált húst hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
Ezután a zsemlemorzsát keverjük bele, majd a tejszínnel fölöntjük.
Egyetlen percig kevergetve főzzük, majd a tűzről lehúzva megsózzuk, megborsozzuk, az oregánóval és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Amikor kihűlt, reszelt sajttal,(parmezán) a nagyon apróra vágott sonkával és a simára kevert tojásfehérjével összedolgozzuk.
Ezt a finom tölteléket habzsákba kanalazzuk (de mokkáskanállal is meg lehet tölteni a tésztákat)
majd a tészták üregébe töltjük, félrerakjuk.
A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, majd a lisztet megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, hogy kicsit se piruljon meg.
A tejet és a főzőtejszínt ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük, közben a reszelt sajtot(edámi) is beleszórjuk.
Amikor a sajt elolvadt benne, a tűzről lehúzzuk, és enyhén megsózzuk.
Egy akkora tepsi vagy tűzálló tál aljára, amekkorában majd elfér egymás mellett a cannelloni, egy kevés tejszínes mártást locsolunk.
Szétkenjük, majd a töltött tésztarudakat egymás mellé rátesszük.(két sorban)
A tejszínes-sajtos mártással leöntjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 fok, 25-30 percig sütjük.

Elkészítési idő: 80 perc

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.